home Nieuws Tech-ontwikkelingen & automatisering en de rol van de Mz

Tech-ontwikkelingen & automatisering en de rol van de Mz

De themabijeenkomst van het MNO in juni stond in het teken van technologische ontwikkelingen, automatisering en hoe de or deze ingewikkelde processen kan volgen. De gastheer was de (inter)nationale koffiebrander met een rijke historie JDE (Douwe Egberts) in Utrecht!

Op het programma stond een boeiende praktijkcase ingebracht door de medezeggenschap van JDE , waaruit bleek dat ondanks goede bedoelingen en een uitgebreide voorbereiding ICT projecten soms tegendraads uitpakken. Er waren ook interessante sprekers die tot denken aanzetten. Hoe technologie het leven kan beinvloeden zie je in dit filmpje.

Zo sprak Frank Harmsen, bijzonder hoogleraar Digital Enterprise/Knowledge Management of Global Work over waarom dergelijke grote ICT projecten vaak fout lopen of vertragen en op welke archetypen die dat indiceren de medezeggenschap moet letten. Zijn aanbevelingen aan de medezeggenschap:

- Adviseer als or zowel over proces als inhoud. Bijvoorbeeld: Hoe doen wij hier projecten? Welke medewerkers betrekken we? Wat willen we bereiken?

- Werk mee: neem als mz een actieve projectrol, zeker in de grotere projecten (waar het advies is: houdt het klein)

- Blijf monitoren en kritisch bevragen, van start (bijvoorbeeld business case) tot einde (is de business case gerealiseerd?)

- Wees het organisatorisch geheugen (zoals: hebben we dat niet toen ook al eens geprobeerd ?)

- Wees een zo gelijkwaardig mogelijke partner (zorg als or voor voldoende kennis in huis)

Zijn presentatie vind je hier.

Vanuit een heel ander gezichtspunt deelde Aldo Beunje zijn kennis en ervaring over hoe digitale vaardigheden bij medewerkers te ontwikkelen en hoe nieuwe ICT tools te introduceren. Hij ging daarbij in op een onderzoek van de TU Twente “CTRL-ALT-DELETE Productiviteitsverlies door ICT problemen en ontoereikende digitale vaardigheden op het werk” . Zijn motto maak van iedere digibeet een digiweet! Zijn presentatie vind je hier.

Daarna was er, zoals gebruikelijk, ook tijd om met de medezeggenschappers van ruim 30 vertegenwoordigde or-en ervaringen uit te wisselen. Daarbij kwamen de verschillen in aanpak per organisatie duidelijk naar voren.

Het MNO wijst op een 'handreiking' voor de medezeggenschap recent opgesteld door de SER 'Technologische ontwikkelingen en rol ondernemingsraad'. Daarin wordt uiteen gezet wat de effecten van dergelijke ontwikkelingen kunnen zijn en hoe de or daarop kan reageren.

Het volledige programma van de dag vind je via deze link.