home Nieuws Kantoortuin verhoogt persoonlijke interactie niet

Kantoortuin verhoogt persoonlijke interactie niet

Een empirisch onderzoek met behulp van draagbare meetapparatuur heeft aangetoond dat in open werkruimtes (de welbekende kantoortuinen) er tussen werknemers juist minder face-to-face contacten zijn. Deze nemen significant af met ongeveer 70%. Werknemers gebruiken juist meer digitale middelen om met elkaar te communiceren (steeg met meer dan 60%).

Open werkruimtes zouden juist het contact met collega’s stimuleren en daarmee de onderlinge samenwerking verbeteren. Het onderzoek lijkt het tegenovergestelde aan te tonen. Werknemers hebben blijkbaar toch behoefte aan een plek waar ze zich kunnen terugtrekken om geconcentreerd hun werkzaamheden uit te voeren. Mogelijk dat daarom een dagje thuis werken zo populair is?

Voor ondernemingsraden in elk geval een punt om in de gaten te houden. Wat zijn de werkelijke achtergronden voor de introductie van kantoortuinen? Is het een besparing op de huurkosten of heeft een open-space werkruimte een werkelijk toegevoegde waarde? Houd rekening met de wensen van de betrokken werknemers.